+385 1 2013 007

2017. GODINA PROTEKLA U ZNAKU OPORAVKA TRŽIŠTA

Veliku ulogu u oporavku tržišta tijekom 2017. godine imalo je donošenje Zakona o sufinanciranju polovice rate kredita za kupnju nekretnine. Navedeni je Zakon došao kao svojevrsna kompenzacija ukinutoj olakšici za plaćanje poreza na promet nekretninama pri kupnji prve nekretnine, te je naišao na plodno tlo obzirom da je većina kupaca željela iskoristiti pomoć u otplati kredita u trajanju od čak četiri godine.

Već je i sama najava navedenog poreza učinila osjetne promjene na tržištu koje su se mogle primijetiti još na samom početku godine. Njegova je najava potakla potencijalne kupce da u kratkom roku pronađu idealan stan, a dio njih odučilo je pričekati s realizacijom kupnje sve dok navedeni Zakon ne zaživi – čime je nastao svojevrstan zastoj tržišta. Euforija koja je zahvatila lanjske kupce u relativno je kratkom roku učinila da tržište osjeti izrazito velik porast potražnje za nekretninama, a pomama je posebno vladala za stanovima u novogradnji.

Novogradanja se najviše traži
U agenciji za promet nekretninama DOM EKSPERT d.o.o. kupci su tijekom 2017. godine najviše tražili nekretnine u novogradnji, a velika je potražnja bila za stanovima veće kvadrature i veće sobnosti s dobrim rasporedom prostorija. Najtraženije kuće bile su nove prizemnice modernog dizajna, dok su se najmanje tražile one kakvih je najviše na tržištu, a to su „klasične“ obiteljske višekatnice kakve su se ranije najčešće gradile.

Apartmani u Zagrebu
Advent u Zagrebu posljednjih je godina postao prava atrakcija koja svakodnevno privlači sve veći broj ljudi iz čitavog svijeta. Porast broja turista u glavnom je gradu stvorio potrebu za stanovima, odnosno apartmanima za kratkoročni najam.
Velik se broj građana stoga odlučuje za kupnju stanova koji se potom stavljaju u funkciju turističkih smještajnih jedinica. Potražnja za takvim stanovima uvelike je utjecala na zagrebačko tržište na kojem se iz tog razloga, posebno u središtu grada, traži „kvadrat više“.

Što nas čeka u 2018. godini?
Za godinu koja je tek započela nisu predviđeni veliki i nagli skokovi koji bi mogli donijeti značajne promjene na tržištu – kao što je bilo slučaj sa 2017. godinom. Tržište nekretnina u godini koja je pred nama ne bi trebalo osjetiti velike promjene, a posebno ne one u silaznome smjeru - poput osjetnog pada cijena i potražnje. Cijene nekretnina već su nekoliko mjeseci stabilne, stoga u godini koja je pred nama možemo očekivati tek blagi porast potražnje i njihovih vrijednosti.