+385 1 2013 007

KAKO SKRATITI VRIJEME PRODAJE NEKRETNINE

Budite korak ispred kupaca, te razmislite koje nedostatke biste i sami najprije primijetili da ste u njihovoj poziciji. Kupci vole nekretnine koje izgledaju moderno i održavano, stoga se potrudite da i Vaša izgleda tako. Za početak napravite sve one sitnice koje odgađate već godinama: riješite se viška stvari, počistite, popravite pokvareno, te barem uljepšajte sve ono što se niti Vama ne sviđa.

Ivana Čikić, vlasnica agencije za nekretnine DOM EKSPERT d.o.o. u svojoj se dugogodišnjoj praksi vrlo često susretala s raznim, ponekad i neugodnim, situacijama poput pretrpanih stanova koji su nalikovali skladištima, prljavih kupaonica, zapuštenih okućnica, gotovo neprohodnih prilaza punih korova i trulog voća – stoga sa sigurnošću može reći kako prizori nekretnina u takvom stanju ne mogu privući kupce.
„Već prvi kontakt s nekretninom kupcima treba biti pozitivan. On se u nekretnini mora osjećati ugodno kako bi mogao stvoriti osjećaj doma u kojem planira živjeti.“ – rekla je Čikić.

Uređenje okućnice vrlo je bitan faktor koji će podići izgled nekretnine, a time vjerojatno i njezinu cijenu. Okućnica je prvo što potencijalni kupac vidi pri susretu s nekretninom, stoga je bitno ostaviti prvi dojam pozitivan. Agencija za nekretnine DOM EKSPERT d.o.o. savjetuje da počistite, pometete i sredite sve pristupne staze, pokosite travu i riješite se suhog bilja i korova, a nakon toga da okućnicu uljepšate teglama sezonskog cvijeća. Ukoliko ste u mogućnosti, posadite cvijeće ili drugo zelenilo koje će podići izgled nekretnine.

Riješite se viška stvari i namještaja koji su možda u vašoj obitelji već generacijama. Vi ste možda emotivno vezani uz te predmete, ali imajte na umu da kupci nisu. Ponekad će nekretnina izgledati bolje i novije ukoliko se prodaje potpuno prazna, nego sa gomilom starog namještaja koji odaje dojam da je starija no što zaista je.
„Poželjno je izbaciti višak robe kojom se prostor samo zatrpava. Ukoliko u nekretnini nitko ne stanuje, poželjno ju je isprazniti, očistiti, oprati prozore te dobro prozračiti.“

Nije rijetkost da prodavatelji u cijenu nekretnine uračunaju i kuhinju, a u tom ju je slučaju poželjno dotjerati. Pritom ne treba uvijek uložiti mnogo novca u značajne preinake, već je dovoljno nanijeti sloj svježe boje i prefarbati fronte kako bi kuhinja izgledala modernije, bolje i novije.

Prilikom prodaje nekretnine, uređenje kupaonice dobar je potez. U domovima koji se ne koriste nije neobično da kupaonice izgledaju zapušteno, no prilikom pokazivanja nekretnine kupcima, pa čak i njezina fotografiranja za oglase, potrebno ju je dovesti u što bolje stanje. Započnite s temeljnim čišćenjem kupaonice i uklanjanjem naslaga kamenca i prljavštine.
Ponekad nisu potrebna značajna ulaganja poput zamjene svih sanitarija ili pločica, ali i male kozmetičke preinake poput zamjene dotrajalih ili neispravnih rasvjetnih tijela, uređenja ormarića ili dekoracija mogu biti od velike pomoći. Stare pločice ponekad je moguće osvježiti specijalnim naljepnicama ili folijama koje će im dati potpuno novi izgled.

DOM EKSPERT d.o.o. savjetuje da prilikom pripreme nekretnine za prodaju poradite i na zidovima. U namještenom stanu sloj svježe boje može igrati veliku ulogu, ali pritom je poželjno da se poigrate svjetlijim tonovima koji će otvoriti prostor te ga vizualno učiniti prostranijim.
Ukoliko prodajete stan na zadnjem katu, tada krečenje prije dolaska potencijalnih kupaca čak i nije poželjna opcija. S obzirom da se na zidovima lako može vidjeti ukoliko krov propušta ili izbija vlaga - tada bi svježa boja mogla izgledati sumnjivo, kao da vlasnici njome pokušavaju prikriti nedostatke.“

Kada je nekretnina sređena i spremna za prodaju poželjno je savjetovati se sa stručnjacima koji mogu odrediti njezinu realnu cijenu. Vlasnici nekretnina najčešće nisu upoznati sa stanjem na tržištu i kretanjem cijena nekretnina, dok stručnjaci poput agenata za nekretnine dobro poznaju tržište i mogu sa sigurnošću odrediti cijenu nekretnine koju želite prodati. U tom slučaju, agencija za nekretnine DOM EKSPERT d.o.o. stoji Vam na raspolaganju.