+385 1 2013 007

PORAST POTRAŽNJE ZA ZAGREBAČKIM STANOVIMA

U toj su „početnoj fazi“ potencijalni kupci samo tražili idealne kuće, stanove ili zemljišta za izgradnju nekretnina, a realizaciju kupnje stavljali su na čekanje dok zakon uistinu ne zaživi, kako bi iskoristili državne subvencije, odnosno „pomoć“ u otplati polovice rate kredita u trajanju od četiri godine.

No, velik dio kupaca, posebno oni na koje se navedeni zakon ne odnosi, ipak ne čeka sa kupnjom, već se odlučuje na realizaciju odmah s pronalaskom idealne nekretnine za stanovanje. Naime, mnogi su svjesni činjenice kako se kvalitetne nekretnine na dobrim lokacijama brzo prodaju, stoga njihovi kupci ne odgađaju kupnju.

Na području Sesveta i okolice trenutno vlada velika potražnja za nekretninama, a Ivana Čikić, vlasnica agencije za nekretnine DOM EKSPERT iz Sesveta kaže kako je trenutno stanje na tamošnjem tržištu izuzetno dobro te kako je prodaja nekretnina osjetno porasla. „Prodaje se sve, kako novogradnja, tako i nekretnine starije gradnje, čak i one koje već neko vrijeme stoje na tržištu.“ Čikić kaže kako je u Sesvetama i na istočnom dijelu grada trenutno potražnja veća od ponude, te dodaje kako na tržištu još uvijek nedostaje upravo onakvih nekretnina kakve se trenutno najviše traže, a to su dvosobni, trosobni i veći stanovi s dobrim rasporedom prostorija.

Traže se manje obiteljske kuće
Kada je riječ on kućama, one se u posljednje vrijeme također dosta prodaju, iako i dalje u nešto manjem omjeru nego stanovi. „Traže se manje obiteljske kuće, po mogućnosti modernog dizajna, kakvih na tržištu nema baš mnogo.“ - rekla je Čikić te dodala kako su slabije tražene „klasične“ višekatnice kakve su se prije često gradile, a u ponudi je i dalje mnogo takvih.

Kupci iz inozemstva
Za kupnju nekretnina na istočnom dijelu grada te u okolnim, perifernim mjestima (Sesvete, Sesvetski Kraljevec, Dugo Selo…) velik interes, osim domaćih, pokazuju i kupci iz stranih zemalja. No, u tom je slučaju uglavnom riječ o povratnicima, odnosno, Hrvatima koji su ranije otišli na rad u inozemstvo.