+385 1 2013 007

SUBVENCIONIRANJE RATA KREDITA KAO MJERA POMOĆI PRI KUPNJI NEKRETNINA

Tako je i najava pomoći države oko otplate rata kredita probudila optimizam i naišla na odobravanje građana.

Naime, novim će se zakonom pomoći mladima pri kupnji prve nekretnine na način da će država subvencionirati pola rate stambenog kredita u trajanju od najmanje 4 godine.

Najava navedenog subvencioniranja u teoriji zvuči dobro, no struka smatra da je ipak došla prerano. Ivana Čikić, direktorica agencije za nekretnine Dom ekspert d.o.o. iz Sesveta smatra kako su najave navedenog Zakona ipak stigle mnogo ranije no što su trebale: „Nepotpune projekcije Zakona puštene su u javnost prerano, pa su mnogi građani odlučili odgoditi kupnju nekretnine dok subvencioniranje na zaživi, a upravo je to još krajem prošle godine uzrokovalo zastoj tržišta.“

Pomoć pri otplati kredita namijenjena je građanima mlađim od 45 godina, bez obzira radi li se o samcima ili obiteljima, odnosno bračnim, izvanbračnim, životnim ili pak neformalnim partnerima. No, upravo je to otegotna okolnost na tržištu na periferiji i u okolici Zagreba gdje glavninu čine upravo takvi kupci. „Zagreb ima širok spektar kupaca, dok su primjerice u Sesvetama najčešći kupci mladi parovi i obitelji – upravo oni koji čekaju subvencije pa je zbog toga i tržište na čekanju.“

Period u kojem će država sufinancirati pola rate kredita traje najmanje četiri godine, a postoji i mogućnost njegova produljenja. Primjerice, vrijeme sufinanciranja se može produžiti na daljnje dvije godine za svako novorođeno ili posvojeno dijete. Nadalje, trajanje subvencioniranja će se produljiti na još godinu dana ukoliko član kućanstva ima utvrđen invaliditet veći od 50 posto. Država bi sufinancirala kredite za nekretnine do iznosa od 100.000 eura, a maksimalna cijena metra kvadratnog iznosila bi 1500 eura. Naravno, građani mogu kupiti i skuplje nekretnine, no u tom slučaju razlika u cijeni neće biti financirana.

Uvjet za navedeno subvencioniranje je da korisnici već nemaju vlastitu nekretninu ili, u drugom slučaju, ako prethodno već posjeduju nekretninu – da je prodaju u određenom periodu. Sufinanciranje je, dakle, namijenjeno onima koji žele kupiti prvu nekretninu ili pak žele preseliti u veću – bez obzira radi li se o novogradnji ili je riječ o kupnji starijih nekretnina. Brojni građani tako su već sada pronašli nekretninu koju bi željeli kupiti, no mnogi od njih kupnju su odgodili barem do srpnja, kada bi Zakon trebao zaživjeti. „Nisu rijetki slučaji u kojima su kupci pronašli idealnu nekretninu te vlasnicima platili i kaparu kako bi ih ona čekala kada subvencioniranje kredita stupi na snagu.“ – rekla je Ivana Čikić, no, dodaje kako vlasnici vrlo atraktivnih nekretnina rijetko pristaju na takve kompromise jer znaju da će se njihove nekretnine lako prodati i bez čekanja.

Prema podacima agencije za nekretnine Dom ekspert d.o.o. na području Sesveta vrlo su traženi stanovi u novogradnji, a posebno su atraktivni veći- dvosobni, trosobni te četverosobni stanovi s dobrim rasporedom prostorija. Na žalost, upravo takvih na tamošnjem tržištu kronično nedostaje.