+385 1 2013 007

PRODAJETE NEKRETNINU? ZNATE LI NA ŠTO SVE KUPCI OBRAĆAJU POZORNOST?

Iako kupnju neke nekretnine uvjetuju veliki čimbenici poput površine, cijene ili lokacije, postoje i neke sitnice na koje kupci vrlo često obraćaju pozornost pa mogu postati odlučujući faktori kod donošenja odluke o kupnji.

U svom dugogodišnjem radu pri posredovanju u prometu nekretninama agenti agencije DOM EKSPERT d.o.o. susretali su se s brojnim kupcima nekretnina. Neki od njih vrlo su se lako odlučivali za kupnju, no bilo je i onih koji su obraćali pozornost na brojne stvari.
Čistoća, urednost, miris, kukci, stanje okućnice samo su neke od stvari koje ponekad mogu ostaviti loš dojam na kupce i tako utjecati i na vrijeme prodaje nekretnina.

Agencija DOM EKSPERT d.o.o. donosi nekoliko savjeta koji mogu pomoći prodavateljima da brže prodaju svoju nekretninu:

1. Treba osigurati lagan put do nekretnine
Kako bi kupci mogli nesmetano pogledati nekretninu koja ih zanima, izrazito je bitno osigurati im lagan put do i oko kuće, odnosno oko zgrade u kojoj planiraju pogledati stan.
Poželjno je pokositi travu, ukloniti korov i drugo raslinje koje ometa pristup ili zaklanja pogled na kuću.
U zimskim mjesecima potrebno je i očistiti snijeg i led na pristupnim stazama koje vode do ulaza. No, ukoliko je moguće, poželjno je i očistiti oko čitave kuće ili zgrade kako bi ju kupac mogao jednostavnije pogledati sa svih strana.

2. Čista i uredna nekretnina
Iako zvuči banalno, nekim je prodavateljima potrebno naglasiti kako nekretnina mora biti čista i pospremljena kada ju kupci obilaze. Osim stana, poželjno je da zateknu i čist, uredan, te po mogućnosti i mirišljav hodnik – kako bi stekli dobar dojam i o zgradi u kojoj se nalazi možda baš njihov budući dom.
Ukoliko se prodaje stan u kojem nitko ne živi, poželjno je provjeriti ga prije obilaska potencijalnih kupaca. Uginuli kukci u praznom stanu nisu neki bauk, ali mogu ostaviti negativan dojam na kupce, stoga ih je dobro ukloniti prije njihova dolaska.

3. Popravite pokvareno
Ukoliko ih ima, sitne nedostatke i popravke na nekretnini poželjno je popraviti prije nego što potencijalni kupci dođu u obilazak kako ih možda baš te sitnice ne bi natjerale da se odluče za neku drugu nekretninu.

4. Ugodna atmosfera je poželjna
Poželjno je u kući ili stanu stvoriti ugodnu atmosferu kako bi se kupci pri razgledavanju osjećali što bolje i tako ostali što duže. U vrućim ljetnim danima dobro je, koliko je moguće, rashladiti nekretninu kako se kupci ne bi preznojavali, dok je zimi dobro zagrijati prostor kako im ne bi bilo hladno.