+385 1 2013 007

STUDENTI I TURISTI POKREĆU ZAGREBAČKO TRŽIŠTE NAJMA

Naše glavno tržište najma je ono zagrebačko, a upravo u ovom razdoblju godine, odnosno krajem ljeta i dolaskom akademske i školske godine odvija se vrhunac njegove sezone.

Glavni pokretači sfere tržišta najma studenti su iz drugih gradova, ali i iz drugih zemalja koji dolaze studirati u Zagreb. Stan za najam potreban im je kako bi u njemu boravili narednu akademsku godinu, odnosno od rujna do kraja lipnja.

Lokacija i cijena presudni kriteriji

Najmoprimci poput studenata obično nemaju velike kriterije kada su stanovi za najam u pitanju, pa su im kod potražnje najbitniji faktori obično cijena i lokacija, dok je ostalo u drugom planu.

Kada je riječ o lokaciji, obično im je prioritet blizina fakulteta kojeg pohađaju, kao i blizina studentskih menzi, no u svakom slučaju neizostavan „detalj“ je i zona javnog gradskog prijevoza, po mogućnosti tramvaja.
Cijene najma obično su visoke na dobrim lokacijama, pa su tako i stanovi za najam obično najskuplji u središtu grada, dok su oni na periferiji mnogo jeftiniji. Nije rijetkost da su tražene cijene najma najviše upravo u ovom dijelu godine kada vlada najveća potražnja, pa vlasnici stanova žele „iskoristiti trenutak“.

Studenti najčešće traže već uređenje i opremljene stanove kako bi izbjegli dodatne troškove potrebne za uređenje. Najčešće nisu previše zahtjevni oko uređenja stana, posebno ako pronađu neki koji zadovoljava kriterije cijene i lokacije.
Kratkoročni najam u središtu Zagreba
Osim studenata, na zagrebačkom tržištu najma stanova pojavili su se i novi „igrači“: turisti.

Posljednjih nekoliko godina Zagreb na očigled postaje sve jača turistička destinacija, a s porastom broja turista porasla je i potreba za adekvatnim smještajem, točnije stanovima ili apartmanima za kratkoročni najam.
Standard opremljenosti stanova takve namjene viši je nego kod stanova namijenjenih klasičnom dugoročnom najmu. Razlog tome može se pronaći i u činjenici da je turistički smještaj u privatnom aranžmanu na području Zagreba relativno „mlada djelatnost“ (jer je i trend relativno nov), pa je i većina apartmana namijenjena toj svrsi potpuno novouređena.
Valja računati i da su ujedno i cijene takve vrste najma više. Primjerice, klasični najam stana u centru Zagreba košta po nekoliko stotina eura mjesečno, dok dnevni najam košta nekoliko desetaka eura (po danu).
Idealna lokacija stanova za kratkoročni najam u Zagrebu bi bio uži centar grada – koji prvenstveno i privlači turiste. Iako u tom krugu svakodnevno raste broj novih apartmana, tržište još uvijek nije zasićeno, pa još uvijek ima prostora za dolazak novih iznajmljivača.

Stan u Ratkajevom prolazu

DOM EKSPERT d.o.o. predstavit će jedan od zagrebačkih stanova za dnevni najam smješten je u Ratkajevom prolazu. U ovom ugodnom, potpuno opremljenom stanu/apartmanu s jednom spavaćom sobom, nalaze se dva kreveta pa je u njemu moguće ugostiti četiri osobe. Fotografije i više informacija pronađite ovdje!