+385 1 2013 007

Korak po korak do nekretnine

Ukoliko ste odlučili da trebate kupiti neketninu, preporuka je da prije svega odredite maksimalan budžet kojim raspolažete. Vaši ukupni troškovi neće biti ograničeni samo na cijenu nekretnine. Tu su dodatni troškovi na koje morate računati.

TROŠAK KREDITA

Ukoliko kupujete stan ili kuću putem kredita, potrebno je provjeriti da li plaćate obradu kredita i u kojem postotku ona iznosi od ukupnog iznosa kredita kojeg tražite. Dodatni trošak je i plaćanje procjenitelja koji mora izaći na teren kako bi se utvrdila tržišna vrijednost nekretnine koju kupujete. Preporuka je i da se raspitate u banci da li plaćate interkalarnu kamatu. To je kamata koja se plaća na iznos kredita za razdoblje od dana isplate kredita do dana kada se kredit stavlja u otplatu. Na primjer, ako se kredit isplaćuje 10-og u mjesecu, interkalarna kamata se plaća za 20 dana, a ako se kredit isplaćuje 25-og u mjesecu, interkalarna kamata se plaća za samo 5 dana. U daljnjoj otplati, kamata po kreditu je sastavni dio mjesečnih anuiteta.

TROŠAK OVJERE UGOVORA I SOLEMNIZACIJE

Također, pametno je odmah na početku dogovoriti s prodavateljem tko će snositi trošak ovjere kupoprodajnog predugovora/ugovora kod javnog bilježnika.

Ukoliko stan ili kuću kupujete kreditom, jedna od najvećih stavki biti će trošak javnobilježničke solemnizacije. Radi se o specijalnoj javnobilježničkoj ovjeri ugovora o kreditu prilikom koje ti isti ugovori postaju ovršne isprave. Na taj se način banka štiti, pa ukoliko korisnik kredita ne bude u budućnosti plaćao kredit, banka može na temelju solemniziranih ugovora pokrenuti ovrhu i time ne mora čekati na parnični postupak. Ovaj trošak uvijek plaća kupac.

TROŠAK POREZA NA PROMET NEKRETNINA

Porez na promet nekretnina je možda najveći trošak ukoliko kao kupac ne ispunjavate uvjete za oslobođenje. Postoji razlika u plaćanju poreza na promet nekretnina ovisno o tome kupujete li novosagrađenu nekretninu u sustavu PDV-a ili kupujete nekretninu od fizičke osobe koja nije u sustavu PDV-a. Ostali popratni troškovi su mnogo manji, radi se o sudskoj pristojbi kod uknjižbe prava vlasništva u zemljišnim knjigama i o biljezima prilikom vađenja osobnih dokumenata.

Nakon što ste izračunali sve troškove koji Vas očekuju kod kupovine nekretnine, preporuka je da odredite budžet namijenjen samo za nekretninu. Tada možete krenuti s razgledavanjem nekretnina. Nama posrednicima je mnogo lakše nuditi Vam stanove ako znamo u kojem se cjenovnom razredu krećete. Vi nam možete olakšati ukoliko nam opišete nekretninu kakvu tražite. Jedino na taj način se posrednik može poistovjetiti s kupcem i nuditi mu nekretnine određenog tipa. Posrednici ponekad nude kupcima nekretnine sve odreda iz svoje ponude. To nije dobro jer se s jedne strane gubi puno vremena na obilaženje istih, a s druge strane to može iritirati kupce jer se osjećaju da ih posrednik ne sluša nego mu je samo u cilju prodati nekretninu.

Svaki kupac treba biti svjestan da ne postoji nekretnina koja će zadovoljiti sve kupčeve preferencije. Mnogi kupci u početku imaju popis od desetak kriterija koji su im važni i koje nekretnina mora zadovoljiti. Nakon određenog vremena obilaženja i gledanja stanova, ti kriteriji se polako snižavaju. Tada kupci postaju svjesni da nije lako naći odgovarajuću nekretninu, a pogotovo ne u kratkom vremenu. Stoga je vrlo bitno ograničiti se na nekoliko krucijalnih kriterija i tražiti nekretninu koja ih zadovoljava. Veći su izgledi da ćete tada uspješno naći stan ili kuću.