+385 1 2013 007

Zašto angažirati agenciju za nekretnine?

Kupnja ili prodaja vlastite nekretnine većini je jedan od najvećih financijskih poduhvata u životu, prepun stresa i iščekivanja, stoga Vam savjetujemo da taj potez odigrate u suradnji sa stručnim agentima koji ništa ne prepuštaju slučaju.

Mnogi prodavatelji i kupci još uvijek oklijevaju prepustiti prodaju ili kupovinu nekretnine agencijama koje su specijalizirane za taj posao. Shvatljiva je njihova dilema u tom trenutku; da li se upustiti u takav posao samostalno pri čemu se može uštedjeti na agencijskoj proviziji ili ne preuzimati takav rizik budući da se radi o vrlo ozbiljnom poslu. Uzme li se u obzir težina i odgovornost posla kojeg agencija obavlja, iznos provizije bi svakako trebao pasti u drugi plan.

Budući da su prodavatelji i kupci u većini slučajeva amateri kada je riječ o tržištu nekretnina, njihovim realnim cijenama, proceduri kupoprodaje i potencijalnim opasnostima, kvaliteti stana u smislu njegove izvedbe i rasporeda, dobro je imati pouzdanog saveznika kojem navedeni pojmovi nisu nepoznanica već dio svakodnevice. Naš savjet je da se obratite ovlaštenoj agenciji za posredovanje nekretninama bilo da kupujete, prodajete ili unajmljujete kuću, stan ili zemljište. Naša agencija, DOM EKSPERT d.o.o. koja posluje na istočnom dijelu Grada Zagreba, rado vam stoji na usluzi.

Mnogi prodavatelji i kupci smatraju da se mogu samostalno upustiti u ovaj posao jer je netko od njihovih poznatih nedavno prodao ili kupio nekretninu pa će od njih tražiti savjete. Nažalost, kasnije shvate da su krivo procijenili. Ako se ipak dvoumite oko angažiranja agencije za posredovanje nekretninama, provjerite koje su sve njihove prednosti:

Znanje i iskustvo

Ukoliko prodajete ili kupujete nekretninu najčešće niste dovoljno educirani o tržištu, no agencijama za nekretnine taj je posao svakodnevica pa poznaju sve mane i prednosti tržišta nekretnina.

Preporuka je pronaći onu agenciju koja djeluje na području na kojem se nalazi i vaša nekretnina. Za kupnju, prodaju ili najam nekretnina na području Sesveta i cijelog istočnog dijela Zagreba smatramo da je najbolji izbor upravo naša agencija za nekretnine DOM EKSPERT d.o.o. obzirom da je usko vezana za rad na tom području.

Ušteda vremena

Pri nedoumici oko angažiranja agencije za nekretnine, kao jedan od faktora za odlučivanje valja uzeti i uštedu vremena. Treba imati na umu koliko vremena ode u nepovrat samo na pokazivanje nekretnine potencijalnim kupcima, na razgovore i pregovore sa istima – a oni na koncu tu nekretninu niti ne kupe.

Agenti za nekretnine mogu biti i jedina spona između kupca i klijentove nekretnine, pa osim pripreme papirologije agenti omogućuju pregled nekretnine što vlasnicima predstavlja uštedu vremena kao i dodatnu mogućnost da njihova nekretnina potencijalnim kupcima bude predstavljena na stručan i profesionalan način. Posredovanje u pregovorima, kao i nastojanje realizacije sklapanja ugovora također su bitna zaduženja agenata.

Profesionalno oglašavanje

Agencija za poslovanje nekretninama oglasiti će i predstaviti klijentovu nekretninu na ogovarajući način – putem raznih kanala za oglašavanje, i to u novinama, na televiziji ili na specijaliziranim portalima za oglašavanje nekretnina. Tako će klijent uštedjeti znatno vrijeme i novac koje bi potrošio oglašavajući i plaćajući pojedinačne oglase u raznim medijima.

Rješavanje „papirologije“

Agenti za nekretnine dobro su informirani o stanju i promjenama u zakonodavstvu pa će klijent uštedjeti vrijeme potrebno za pronalazak stručnih propisa i zakona po kojima mora postupati. Agenti će kupcu objasniti sve detalje vezane za porez na promet nekretnina kao i uvjete koji trebaju biti ispunjeni kod oslobođenja od plaćanja istog, procedure vezane za stambeno kreditiranje i upisa založnog prava banke, uknjižbe vlasništva u zemljišnim knjigama i drugih pojedinosti. Svaka renomirana agencija surađuje sa pravnikom koji sastavlja ugovore, a oni su uračunati u posredničku uslugu. Benefit za prodavatelje i kupce je taj što će zasigurno i jedna i druga strana biti zaštićena takvim posredovanjem.

Određivanje dobre cijene

Agencije za prodaju nekretnina imaju informacije vezane uz kretanje cijena na tržištu, pa su u mogućnosti procijeniti realnu vrijednost nekretnine. Također, pri pregovorima s kupcima, u cilju im je izboriti se za klijentovu financijsku korist.

Ukoliko se netko još uvijek dvoumi da li angažirati agenciju za kupnju ili prodaju nekretnine, valja znati da će agencijsku proviziji platiti tek nakon obavljenog posla, stoga će se i agenti dodatno potruditi da taj posao doista bude korektno obavljen na zadovoljstvo svih sudionika u tom poslu.